Judiska kvarteren i Prag

Josefov – Judiska kvarteren – var för hundra år sedan ett judiskt ghetto som stängdes ner på grund av den urusla levnadsstandarden som rådde där då. Idag är det ett av Prags mest exklusiva områden, och det är ett under att det fortfarande existerar. Hitler hade som mål att utrota den judiska rasen ville dock behålla Josefov som ett “exotiskt museum för en utdöd ras” efter att han vann kriget. Nu vann han ju inte kriget, men icke desto mindre lyckades han mörda runt 71000 tjeckiska judar (bland många fler), vilket motsvarar cirka 97% av den judiska befolkningen i Tjeckoslovakien vid den tiden. Minnet efter dessa offer finns på väggarna i Klausen-synagogan, där alla namnen står uppskrivna på väggarna.

Det finns flera synagogor och en begravningsplats, samt lite restauranger om man blir hungrig under sin vandring. Upplevelsen är väldigt sorgsen och vemodig, men samtidigt är det en viktig upplevelse och en gripande plats att besöka. Josefov är ett av de dyrare turistmålen i Prag, och inte direkt passande för barn, men det blir ett minne för livet för den som besöker det. Det finns guidade turer med mycket kunniga guider, men det går nästan lika bra att upptäcka platsen i sin egen takt också.

Du kan ta dig till de judiska kvarteren till fots från Gamla staden, via spårvagn och tunnelbana från andra stadsdelar. Museerna håller stängt lördagar och under judiska helgdagar. De har också kortare öppettider på vintern