Att hålla sig trygg i Prag

Prag har ett oförtjänt rykte som en farlig stad, med mycket kriminalitet. Våldsbrott är relativt ovanliga här, med både amerikanska och europeiska mått mätt. Bilstölder är vanligt, och ficktjuvar finns i alla städer.

På tunnelbanan är det viktigt att inte somna, då många skrupelfria tjuvar då ser chansen att ta din väska eller plånbok. Lurendrejare som, speciellt på natten, står vid stationen och försöker lura folk att deras biljetter är ogiltiga ska man se upp för. De kommer försöka utkräva en avgift för att din biljett är ”ogiltig”. Be dem ringa polisen, eller gör det själv, då kommer de att inse att de är avslöjade. Det är mycket alkohol i omlopp på kvällarna, och många berusade ”pub crawlers” är ute på gatorna. Sunt förnuft gäller även här, provocera ingen så bör det inte vara några problem.

Sunt förnuft, såsom att alltid ha ryggsäcken stängd och gärna låst, plånboken i innerfickan, att aldrig ha alla pengar på samma ställe och så vidare är tips som kommer hjälpa en att hålla sig trygg från tjuvar.

Nödnummer i Prag

112 – Akuta nödsituationer
158 – Polisen
156 – Stadspolisen
150 – Brandkåren

Sveriges ambassad i Prag om säkerhetsläget i Tjeckien: